If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


  Follow us

  Handgemaakt keramiek

  Gratis verzending vanaf €75,00

  Ook werk in opdracht

  Verzending via PostNL

  Zoeken

  Keramiekatelier
  VROEN 20

  VROEN 20 is het keramiekatelier van Diana van Schilt. In haar atelier geeft zij vorm aan handgemaakt keramiek. De vazen, schalen, het servies en andere objecten worden op hoge temperatuur gestookt. Dit maakt haar keramiek duurzaam in gebruik. Voor de afwerking gebruikt Diana verschillende glazuren. Naast haar ‘signature ceramics’, producten in kleine serie of limited editions, realiseert Diana ook werk in opdracht.

  Ik houd van het unieke karakter dat klei geeft aan een object. In het proces van klei naar object vorm ik – in volledige focus – de klei naar mijn hand. Ik wil recht doen aan het prachtige product dat klei is en houd van vormen die voor zich spreken. Vormen, waarvan de eenvoud juist de kracht is. Want een sterke vorm heeft geen extra’s nodig.”

  Diana van Schilt

  In 2013 ben ik gestart met een draaicursus keramiek en vanaf die tijd ben ik gegrepen door klei en het bijbehorende proces. Van voorzichtig proberen naar… een eigen atelier….en sinds 2020 mijn eigen merk VROEN 20. Een merk dat staat voor ambacht, handgemaakt en hedendaags design.”

  Diana van Schilt

  Van klei naar shop

  Het werken met KLEI is een ‘slow proces’ wat volledige focus vraagt. Na het ontwerp en de voorbereiding start het vormen van de klei op de draaischijf. Het centreren van de klei is hierbij essentieel. Aansluitend wordt ieder product met de hand vormgegeven. Na het vormgeven heeft de klei een paar dagen nodig om tot ‘leerhard’ te drogen. Als het object ‘leerhard’ is wordt de onderkant afgedraaid/ afgewerkt, ook dit gebeurt op de draaischijf. Middels het afdraaien ontstaat de definitieve en authentiek vorm van het object. Nu moet het object de tijd krijgen om volledig te drogen zodat het klaar is om de eerste keer gestookt te worden, de ‘biscuitstook’.

  Na deze eerste stook wordt het keramiek* geglazuurd. De glazuur geeft kleur aan het object en onderstreept het karakter.

  Na het glazuren gaat het object voor de tweede keer de oven in, de ‘glazuurstook’. Doordat de keramiek op hoge temperatuur is gestookt wordt het ‘steengoed**’ genoemd. Dit betekent dat het object een harde ‘scherf’ heeft en niet poreus is, het object is duurzaam, waterdicht, vaatwasmachinebestendig en gebruiksvriendelijk.

  En dan……..naar de SHOP!

  *Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Het begrip keramiek is afkomstig van het Griekse woord ‘Keramos’, dat staat voor leem, pottenbakkersklei ofwel ‘werk gemaakt van aarde’. Klei wordt nadat het bewerkt, gevormd en gedroogd is, gebakken tot een steenachtig materiaal: keramiek.

  **Keramiek is onder te verdelen in aardewerk, steengoed en porselein. Deze keramieksoorten verschillen door de samenstelling van grondstoffen en de temperatuur waarop ze gebakken worden (delftsaardewerk, 2022).

  Wil je graag keramiek in opdracht laten maken? Of heb je een vraag over producten in de shop? Neem contact op